Najčešća pitanja

Ovde su pitanja koja nam najčešće postavljate. Mi Vam možemo odgovoriti i na mnoga druga, na Vama je samo da nas kontaktirate.

Vaša pitanja. Naši odgovori.

 • Ovo je jedan od osnovnih izazova sa kojim se susrećemo i svakodnevno pomažemo raznim kompanijama.

  Prvi korak predstavlja provera pojedinci ili firme sa kojima sarađujete - da li su kreditno sposobni. Ovo proveru treba obaviti pre početka same saradnje. Na taj način značajno smanjujete mogućnost pojave spornih dugovanja.

  Kad klijent uspešno "položi test" - proveru, postavite mu određeni kreditni limit i pazite da ga ne prekorači. Veoma je bitno da uočite prve znakove upozorenja koji će Vam dati jasne indikacije da je moguće da će doći do probleme sa plaćanjem:

  • promena načina plaćanja (npr. prelazak sa slanja naloga za prenos na plaćanje čekom ili gotovinom),
  • novi bankovni podaci, koji mogu ukazati na probleme sa ranije korišćenim bankama,
  • česta promena adrese.

  Našom stručnošću možemo Vam umanjiti rizik od neplaćanja i povećati likvidnost: brzo pribavljamo Vašu gotovinu, a uz to čuvamo Vaše klijente.
  Pomažemo na način koji Vama odgovara.

  Kontaktirajte nas.

 • Prepuštanje upravljanja potraživanjima našoj kompaniji omogućava Vam da se Vi usredsredite na svoju osnovnu delatnost. Osećaj sigurnosti da stručnjaci vode računa o Vašim potraživanjima daje Vam preko potrebnu bezbednost.

  Budući da smo to radili već bezbroj puta, naša stručnost, iskustvo i sistemi usavršeni su u cilju što efikasnije naplate, kako biste Vi imali koristi od veće likvidnosti - za investicije koje podstiču rast Vašeg poslovanja ili Vas čak štite od insolventnosti.

  Ne zaboravite: pratimo klijente koji su sada insolventni, ali možda neće biti u budućnosti. Znači, čim budu sposobni da plate, moći ćete da dobijete novac od kojeg ste već odustali.

 • Sudski spor je često veoma skup i možete dosta dugo da čekate sudsku odluku. Probleme pokušavamo da rešavam vansudski, a sudski postupak uzimamo u obzir samo ako nam to nikako ne polazi za rukom. Ovakim pristum ne samo da štedite novac, već ubrzave proces naplate i zadržavate dobre odnose sa dužnicima.

 • Naš prioritet je da brzo dobijete novac, a da zadržite dobre odnose sa vašim dužnicima. Gde je to prikladno, pregovaramo o razumnim rokovima otplate koji uzimaju u obzir finansijske okolnosti dužnika. Tokom godina smo usavršili naš proces i njega čine sledeće tri faze:

  • Pismena opomena: Prvo kontaktiramo sa dužnikom pismenim putem. Ljudi često ozbiljnije shvataju pisma od preduzeća za naplatu potraživanja, pa je odziv veći.
  • Telefonska opomena: Ako prvi korak ne dovede do plaćanja, podsećamo vašeg klijenta telefonom ili drugim kanalima, kao što je tekstualna poruka. U ovoj fazi uspevamo da naplatimo najveći broj potraživanja.
  • Pravni postupak: Ako sve prethodno ne da rezultat, procenićemo zajedno sa vama koji su pravni postupci mogući. Naše bogato iskustvo i znanje omogućavaju nam da vas posavetujemo da li pravni postupak ima dobre šanse za uspeh.

  Tačan proces koji ćemo odabrati zavisi od slučaja do slučaja. Po potrebi možemo prilagoditi gorenavedene faze tako da budu najadekvatnije konkretnom predmetu.

 • Agencije za naplatu potraživanja su obično uspešnije jer je naplata njihova osnovna delatnost. Imamo specijalizovane veštine i znanje, ljudske resurse i tehnologiju.

  Nasuprot tome, većina malih i srednjih preduzeća za naplatu potraživanja angažuje računovođe ili agente prodaje. Ovaj dodatni zadatak povećava radno opterećenje zaposlenog i nisko je na njihovoj listi prioriteta. Rezultat toga mogu biti niska stopa naplate ili rastući iznos loših dugova. Stoga preporučujemo da koristite namensku agenciju za naplatu potraživanja. Neka se vaši zaposleni usredsrede na vašu osnovnu delatnost. A sem toga, povećaćete likvidnost tako što ćete umanjiti neplaćanje.

 • To zavisi od Vaših želja i potreba. Naši profesionalno osmišljeni procesi obuhvataju saradnju sa Vašim odeljenjem za kredite i naplatu. Vaša odeljenja mogu usredsrediti resurse i energiju na procenu i odabir klijenata, kao i na rane faze postupka naplate. Mi ćemo se usredsrediti na kasnije faze postupka naplate, uključujući i pravne korake i korake koji im prethode, i pomoći ćemo Vam u prikupljanju naplate.

  Dostavljamo Vam izveštaje kako biste mogli da proverite stanje računa. Takođe, imam mogućnost da Vam dostvaimo izveštaje putem e-pošte ili faksom, što Vam omogućava brzo delovanje, čak i ako ste za upravljanje potraživanjima angažovali neku potpuno drugu kompaniju.

 • Angažovanje spoljne agencije (outsourcing) za naplatu potraživanja u mnogim slučajevima pozitivno utiče na Vašu reputaciju. Investitori, dobavljači i dužnici shvatiće naplatu potraživanja daleko ozbiljnije, zbog same činjenice da za njeno sprovođenje koristite profesionalnog partnera.

  Nažalost, nemaju sve agencije potrebne resurse i ne preduzimaju sve potrebne mere kako bi prečile potencijalnu štetu po Vašu kompanija. U kompaniji EOS radimo sa fokusom i razumevanjem i uvek tražimo prijateljska rešenja, imajući u vidu da je dužnik vaš klijent. Znamo koliko su dragoceni odnosi s klijentima i dajemo sve od sebe da ih zaštitimo.

PODEŠAVANJA KOLAČIĆA

Na našoj internet stranici koristimo kolačiće koji vam omogućavaju najbolju moguću posetu našoj internet stranici. To uključuje kolačiće koji su neophodni za funkcionisanje internet stranice, kolačiće koji se koriste isključivo u svrhu anonimne statistike, kolačiće koji se koriste za podešavanja udobnosti posete i kolačiće koji se koriste da bi vam se prikazao personalizovan sadržaj na osnovu vaših interesa. Sami možete izabrati da li želite da dozvolite korišćenje kolačića za statistiku, udobnost posete i marketing. Pored toga, u svakom trenutku možete izmeniti, odnosno povući svoj pristanak tako što ćete kliknuti na Izmeni podešavanja kolačića u dnu internet stranice. Više informacija možete pronaći u našoj Politici privatnosti.

Neophodni

Koristimo neophodne kolačiće. Ovi kolačići su neophodni za funkcionisanje i osnovne funkcije internet stranice. Ovi kolačići omogućavaju funkcionisanje sigurnosti naše internet stranice.
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.

Udobnost posete

Ukoliko omogućite kolačiće za udobnost, olakšaćemo vam upotrebu naše internet stranice. Ukoliko opet posetite našu internet stranicu da biste koristili naše usluge, automatski ćemo prepoznati da ste već posetili našu internet stranicu, a unosi i podešavanja koja ste uneli biće automatski prepoznati, tako da ne morate opet da ih unosite. Na primer, ne morate ponovo da unosite svoje korisničke podatke svaki put, svojim podacima, koje ste već uneli, možete pristupiti kada ponovo posetite internet stranicu. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.

Statistike

Koristimo kolačiće za statistiku da bismo poboljšali svoju ponudu i obezbedili izgled koji se zasniva na potrebama, kao i stalnu optimizaciju naše internet stranice. 
Zato prikupljamo anonimne podatke za statistiku i analitiku, na primer da bismo utvrdili saobraćaj na internet stranici i ponašanje korisnika i da bismo prilagodili i poboljšali sadržaj i iskustvo na internet stranici. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.

Marketing

Koristimo kolačiće za marketing, tako da možemo da obezbedimo relevantan sadržaj koji se zasniva na vašim interesovanjima kada posetite našu internet stranicu. 
Više o tome koje kolačiće koristimo možete pročitati ovde.