Poslovna 2020/21. godina - EOS u Srbiji

Poslovna 2020/21. godina
Bilans stanja u vanrednoj poslovnoj godini.

Neočekivana kretanja na regionalnim tržištima i mnogobrojne prepreke u svakodnevnom radu: naša poslovna 2020/21. godina je bila pod velom globalne pandemije koronavirusa. Uprkos tome, uspeli smo da prebrodimo krizu na stabilan i u međunarodnom smislu uspešan način.

Četiri dobra razloga za našu stabilnost u pometnji vremenskog kontinuiteta

  • ​​​​​​Tržište: uspešno ulažemo u otkup potraživanja i postižemo rekordne rezultate u pojedinačnim zemljama. 
  • Tehnologija: unapređujemo sopstvenu digitalizaciju i time poboljšavamo svoje operativno poslovanje i interno umrežavanje. 
  • Reference: naši klijenti i poslovni partneri se oslanjaju na naše usluge čak i u teškim vremenima.
  • Odgovornost: usredsređeni smo na stvaranje sveta bez dugova, a uz to želimo da poboljšamo finansijsko stanje naših klijenata i neplatiša dugova. 

Ceo izveštaj

Pročitajte sve pojedinosti o našem poslovnom razvoju u 2020/21. godini u našem e-članku.
Na ePaper

Tržište.

Uspešnost uprkos teškim tržišnim uslovima

Prošla finansijska godina je bila izuzetno zahtevna za EOS zbog globalne krize izazvane koronavirusom. Ipak, uspelo nam je da profitabilno poslujemo u ovako nestabilnim vremenima. Čak i ako zaostajemo za rekordnim rezultatom iz 2019/20. godine, naš ukupni prihod u 2020/21. je i dalje na izuzetno visokom nivou. 
792.5 MM EUR

prihoda je ostvario koncern EOS.

25 MM EUR

je koncern EOS uložio u inovativne tehnologije i osnovne IT sisteme.

17 x A-rating

je koncern EOS dobio od vodećih agencija koje se bave rejtingom.

„Ovaj pozitivan rezultat uopšte nismo podrazumevali u protekloj godini koja je bila izuzetno izazovna. Na tržištu koje je beležilo pad smo uspeli da ostvarimo napredak po pitanju naših osnovnih kompetencija i ostali smo uspešni na međunarodnom nivou. Shodno tome, veoma sam ponosan na sjajan učinak koji su ostvarili naši timovi.”
Klaus Engberding, generalni direktor grupacije EOS

Prihodi i rezultati: stabilni uprkos blagim gubicima

The graph shows the revenues generated by EOS in the last four financial years: in 2017/18 it is €795.0 million, in 2018/19 it is €813.7 million, in 2019/20 it is €853.1 million, in 2020/21 it is €792.5 million.

Tok razvoja prihoda u poslednje četiri godine (u milionima evra)

Grupacija EOS je finansijsku 2020/21. godinu okončala s blagim gubicima, ali je uprkos tome zadržala svoj zadovoljavajuće stabilan nivo poslovanja. Ukupni prihod od 792,5 miliona evra je za 7,1 odsto bio ispod odlično ostvarenih poslovnih rezultata iz protekle godine.
Saznajte više
The graph shows the results that EOS has generated in the last four financial years: in 2017/18 it is 279.8 million euros, in 2018/19 it is 283.6 million, in 2019/20 it is 343.4 million, in 2020/21 it is 312.4 million.

Tok rezultata (EBITDA) u poslednje četiri godine (u milionima evra)

Prihod pre kamata, poreza i otpisa (EBITDA) je u 2020/21. godini iznosio 312,4 miliona evra. Grupacija EOS je uspela da godinu koronavirusa učini prilično profitabilnom uprkos blagom padu prihoda.
Saznajte više
Lea más datos y cifras sobre el desarrollo empresarial 2020/21 en el ePaper.
Lea más aquí

Detaljan pregled: pogled na pojedinačne EOS regije

Zapravo su sve regije zabeležile pad u poslovanju, koji je uslovljen pandemijom koronavirusa. Premda, pojedine zemlje su ipak uspele da ostvare pozitivan bilans pa se s tim u vezi osvrćemo na neke određene uspehe u ovim izazovnim vremenima.
Regija s najvećim prihodom u grupaciji EOS za finansijsku 2020/21. godinu i dalje je Nemačka. 
Čak su i pojedine zemlje zapadne i istočne Evrope uspele da ostvare pozitivne rezultate. Tako je Španija u drugoj polovini godine uspela da postigne rekordna ulaganja. Uz to su se Francuska i Belgija pored Nemačke postavile kao vodeće zemlje koje su nudile otkup potraživanja, dok su Rusija i Poljska premašile nivo ulaganja iz prethodne godine.
The EOS Group's sales in the financial year 2020/21 are distributed among the individual regions as follows: 36.5 % at € 289.1 million is attributable to Germany, 31.5 % at € 249.7 million to Eastern Europe, 26.1 % at € 207.1 million to Western Europe and 5.9 % at € 46.6 million to North America. Eastern Europe accounts for 31.5 %, Western Europe for 26.1 % at € 207.1 million, and North America for 5.9 % at € 46.6 million.
En general, todas las regiones han registrado un retroceso a causa de la COVID-19. No obstante, en algunos países el balance ha sido muy positivo y podemos echar la vista atrás hacia algunos éxitos muy especiales en estos momentos tan difíciles.
La región con mayor facturación del Grupo EOS en el ejercicio 2020/21 sigue siendo Alemania.
Pero también algunos países de Europa occidental y del Este han conseguido balances positivos. Así, España ha registrado inversiones récord en la segunda mitad del año. Francia y Bélgica se han consolidado, junto a Alemania, como proveedores líderes para la adquisición de cartera de deuda. Y en Rusia y Polonia el nivel de inversión incluso ha superado el del año anterior.

Posebnosti iz naših regija

Stabilna ulaganja:

U Nemačkoj su ulaganja iznosila 168,2 miliona evra i samim tim su ostala konstantna. Sa 289,1 miliona evra i udelom od 36,5% u prihodima koncerna, Nemačka je i ove godine ponovo najjača regija u okviru grupacije EOS. 

Transformacije:

U Španiji je grupacija EOS sprovela transformaciju iz poverenika u društvo za otkup potraživanja. Istovremeno smo u toj zemlji uspeli da izgradimo jaku tržišnu poziciju kao kupac portfolija.

Premašeni ciljevi:

U Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj i Poljskoj smo znatno premašili rezultate iz prethodne godine. U Hrvatskoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini su ulaganja bila iznad nivoa iz protekle godine.

Solidna ulaganja:

Poslovno polje za otkup potraživanja je u SAD-u dostiglo nivo koji je u znatnoj meri bio veći nego prethodne godine. Čak su se i rezultati odeljenja za usluge značajno poboljšali u poređenju s prethodnom godinom.

Izgradnja tržišne pozicije:

U 2020/21. godini su obnovljivi otkupi potraživanja u velikoj meri imali uticaj na nemačko tržište za otkup potraživanja. Time nam je uspelo da povećamo poverenički obrađen broj otkupa. 

Visok nivo ulaganja:

U istočnoj Evropi smo povećali nivo ulaganja u NPL (takozvane loše kredite) iz protekle finansijske godine za oko 3 odsto na 195,3 miliona evra. Najveća ulaganja u NPL su ostvarena u Hrvatskoj (30%), zatim u Poljskoj (27%) i Rusiji (14%). 
Dalje brojke iz naših krajeva

Tehnologija.

Naš DNK je digitalan

Prošla godina nam je još jednom jasno stavila na znanje koliko je važna digitalizacija poslovnih procesa. Mi u grupaciji EOS smo već mnogo postigli u ovoj oblasti. Analiza podataka podržana veštačkom inteligencijom služi kao glavni segment našeg poslovnog modela, dok komunikacija u stvarnom vremenu i digitalni alati dodatno služe kao podrška našem svakodnevnom poslovanju. Uvek nam je u fokusu kako uz pomoć informacionih i drugih tehnologija da poboljšamo iskustva naših klijenata. 
„Stvaranjem zajedničkih baza podataka i standardizacijom procesa poboljšavamo sveukupnu saradnju unutar grupacije. Time značajno poboljšavamo prilike za razmenu između društava grupacije EOS. Želja nam je da podstaknemo komunikaciju i saradnju unutar grupacije zahvaljujući tehničkim mogućnostima.”
Justus Heking-Veltman, glavni finansijski direktor grupacije EOS

Primena tehnologije: projekti digitalizacije u grupaciji EOS

Sistemi za naplatu dugova:

Softver „Kollecto” i nova veb-verzija „Kollecto+” nam pomažu da standardizujemo svoje procese. Rezultat toga je još efikasnije upravljanje potraživanjima u 12 zemalja. U Nemačkoj je grupacija EOS prošle godine zabeležila osam puta veći broj korisnika sistema za naplatu dugovanja FX, koji smo sami razvili.

Roboti za ćaskanje:

U mnogim zemljama već primenjujemo virtuelne kolege. Uz pomoć njih rasterećujemo obim naših servisnih centara pružanjem automatskih odgovora na pitanja ili bavljenjem problema vezanim za potraživanja. Ubuduće planiramo širenje na dodatne EOS lokacije. 

Analiza podataka:

U Francuskoj radimo na daljoj optimizaciji procesa naplate uz pomoć oblaka. EOS u Danskoj trenutno razvija uslugu za donošenje odluka zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, koja će nam poslužiti da procenimo uspeh sudskih postupaka naplate dugovanja. A uz pomoć algoritama mašinskog učenja uspevamo da procenimo sopstvene procese kako bismo razvili planove plaćanja koji nikoga neće finansijski da opterete. 

Pojedinosti o ovim i drugim projektima možete pročitati u našem e-članku.
Saznajte više u e-članku
Pročitajte ePaper

Reference

Zajedničkim zalaganjima do uspeha

U finansijskoj 2020/21. godini je veliki broj naših oko 20.000 klijenata bilo pogođeno, u određenim slučajevima, značajnim promenama u njihovoj grani industrije i poslovnim aktivnostima. Ponosni smo što svojim uslugama u ovim turbulentnim vremenima možemo da doprinesemo većoj stabilnosti i sigurnosti. 
swisscom Logo
„Već više od 15 godina sarađujemo s grupacijom EOS u Švajcarskoj u oblasti upravljanja potraživanjima. Naša saradnja je izuzetno kooperativna. Njihov tim se prema pacijentima naših klijenata odnosi s uvažavanjem i na profesionalan način, a takođe uzima u obzir i njihovu finansijsku situaciju. To je od veoma bitno kada je u pitanju zdravstvo.”
Švajcarska: David Pravato, Swisscom Health
VÚB BANKA Logo
„Nakon više od 15 godina partnerstva s grupacijom EOS, mogu da kažem da zaista cenim njihovu uslugu i našu saradnju. Pristup koji grupacija ima prema pojedinačnim slučajevima je usredsređen na donošenje rešenja i fleksibilnost, što je očigledno dovelo do veće discipline u plaćanju kod neplatiša. Zajednička saradnja u svakom segmentu ispunjava naša očekivanja, bilo da se radi o kontaktu s našim klijentima, profesionalnim pregovorima ili uspešnoj naplati preostalih potraživanja.”
Slovačka: a.s. mgr Marek Jakab, Všeobecná úverová banka, a.s.

Odgovornost.

Changing for the better

Digitalizacija, klimatske promene i kriza izazvana koronavirusom: živimo u vremenima velikih promena paradigme. Ove privredne i društvene izazove je moguće savladati samo ako se istovremeno deluje s predviđanjima za budućnost i na odgovoran način. Grupacija EOS je svesna te odgovornosti. Zbog toga smo u poslovnoj 2020/21. godini definisali četiri glavna područja naše strategije za korporativnu odgovornost. Njih ćemo kontinuirano da razvijamo u budućnosti kako bismo stvari dugoročno mogli da promenimo nabolje. 

Odgovorna naplata:

Grupacija EOS se zalaže za pošteno i fer ophođenje prema neplatišama i za održivo rasterećenje dugovanja koje je usredsređeno na donošenje rešenja.

Zajednički napredak:

Grupacija EOS preuzima društvenu odgovornost – kako u svojim društvima, promovišući osnaživanje, različitost i uključenost, tako i u društvenom smislu kroz sopstvene obrazovne inicijative.

Zaštita životne sredine:

Grupacija EOS radi u skladu brzo primenjivim merama usmerenim na cilj, kako bi ostvarila klimatsku neutralnost do 2030. godine.

Finansijska održivost:

Grupacija EOS se zalaže za visoke, obavezujuće industrijske standarde i pridržavanje smernica za odgovorno ponašanje.
Naša CR strategija detaljno

Preuzimanja i usluge

Pročitajte ceo godišnji izveštaj kao ePaper.

Godišnji izveštaj preuzmite u PDF formatu: