RPA: poboljšanje kvaliteta softverskim robotima u EOS-u - EOS u Srbiji
Prikaz žene ispred računara okrenute prema robotu

Brže, preciznije, fleksibilnije: kako softverski roboti poboljšavaju efikasnost i kvalitet u EOS-u.

  • Alatku za robotsku automatizaciju procesa (RPA) obučavamo za preuzimanje automatizovanih digitalnih zadataka.
  • RPA tehnologijom oslobađamo zaposlene od rutinskih zadataka
  • Zaposleni imaju više vremena za zadatke koji su izazovniji, kreativniji i složeniji.
Ana Metrička je puna oduševljenja svaki put kada pomisli na robote, zato što joj ovi tehnički pomoćnici u određenoj meri olakšavaju posao. U svojstvu voditeljke projekta u EOS-u, zajedno sa svojim timom u Poljskoj, Ana svakog meseca u poljskom Nacionalnom registru dužnika (KRZ) proverava na hiljade potrošača koji ne ispunjavaju svoje obaveze plaćanja. To uključuje pretraživanje imena na internet stranicama KRZ-a, prenos podataka u naš sopstveni softver Kollecto+ i procenu slučajeva. To je posao koji oduzima puno vremena, npr. zaposlenima je oduzimalo do pet minuta za istraživanje svakog slučaja.

Primena alatke RPA predstavlja digitalno majstorstvo EOS-a

Tako je bilo u prošlosti, ali više nije. Ovaj mučan zadatak već neko vreme obavlja „robotska automatizacija procesa”, skraćeno RPA. Reč je o softverskim robotima obučenim za preuzimanje poslovnih procesa i automatsko izvršavanje digitalizovanih zadataka, poput veštačke inteligencije.

Tehnologija RPA ne oslobađa samo osoblje EOS-a od obaveza za obavljanjem izuzetno dosadnog posla, već takođe poboljšava efikasnost i kvalitet aktivnosti upravljanja potraživanjima našeg društva širom sveta i pruža impozantne dokaze o našem digitalnom uticaju. U međuvremenu koristimo najmanje 90 RPA rešenja širom Grupacije EOS.
Osnivač „programirane revolucije” je Dobrin Mirevski, generalni direktor digitalne službe u Bugarskoj. Od 2019. godine, tim u Bugarskoj revnosno sprovodi digitalnu transformaciju koristeći RPA, počevši od automatizacije u oblastima poput interne podrške, pravnih poslova, usklađenosti ili upravljačkog računovodstva. Sa svojim projektom „UiPath – Digitalizacija EOS-a kroz robotsku automatizaciju procesa”, 2021. godine, bugarski tim programera je takođe osvojio EOS-ovo takmičenje „Zid slavnih”. U međuvremenu su stručnjaci programirali 12 softverskih robota za sedam drugih zemalja i doprineli uspostavljanju interne RPA ekspertize.
U Nemačkoj je u funkciji 10 softverskih robota koji prevashodno služe za zadatke konverzije i upravljanja, kao što su pripreme statističkih podataka za upravljački tim. Dvadeset softverskih robota u Hrvatskoj čita podatke iz PDF-ova za procese, proverava sudske odluke i upoređuje ih sa slučajevima u sistemu Kollecto+. U Portugaliji botovi takođe pružaju podršku s pravnim pitanjima. U Rumuniji 12 softverskih robota pomaže u knjigovodstvenim poslovima, dok u Španiji imamo u funkciji 13 ovakvih pomoćnika.

Poboljšana brzina, preciznost i povraćaj ulaganja

Osnovna ideja je jednostavna koliko i revolucionarna: uklanjanje robotskih aspekata iz poslova koje obavljaju ljudski kadrovi. Dobrin je u to vreme ekipi EOS-a obećao sledeće: „Pomislite na deo vaše svakodnevne poslovne rutine koji najviše mrzite, a mi ćemo se pobrinuti da nađemo način kako da ga unapredimo tehnologijom RPA”.

Pod tim je mislio da naše robotske „kolege” treba da preuzmu dosadne rutinske zadatke, tako što će našem osoblju dati više vremena za obavljanje kreativnijih i složenijih aktivnosti, poput razvoja individualizovanih rešenja za potrošače. Zahvaljujući automatizaciji, naši zaposleni sada mogu da se usredsrede na stvari koje su zaista važne. Naše rešenje poboljšava efikasnost i kvalitet na nekoliko nivoa:

  • Obim posla za rutinske zadatke je drastično smanjen.
  • Brzina i tačnost obrade su povećani.
  • Usklađenost i nadzor su poboljšani.
  • Kapaciteti se mogu lako izmeriti i mnogo se fleksibilnije njima upravlja.
Kao što Ana u Poljskoj može da potvrdi, ova kvalitetnija rešenja za prikupljanje informacija deluju impozantno. Softverski robot koji su razvili stručnjaci Dobrinovog tima za korišćenje poljskog Nacionalnog registra dužnika (KRZ) ne samo da uspeva da proveri više slučajeva u dosta kraćem vremenskom roku (tri u minutu), već je i izuzetno pouzdan.
Portret žene po imenu Ana Metrička, voditeljke projekta u EOS-u u Poljskoj

Tokom desetodnevne faze ispitivanja, postigli smo stopu od 99% slučajeva bez grešaka.

Anna Metrycka
Voditeljka projekta u EOS-u u Poljskoj

Uštede na sudskim troškovima

Softverski robot dodatno pruža osoblju sažetak skupova podataka i informacija koji se nalaze u bazi KRZ-a. Zatim se ti podaci čuvaju u programu Excel i stoje na raspolaganju svim timovima koji se bave pravnim strategijama. Na osnovu toga, određeni slučajevi, primera radi, mogu da se označe kao „neobećavajući”, čime se omogućava privremeno obustavljanje zakonskih mera. Time se štedi na sudskim troškovima koji bi inače dospeli za u toku postupka, a dužnici verovatno ne bi mogli da ih plate. Potencijal je ogroman: faza ispitivanja u Poljskoj je pokazala da su ovakve uštede moguće u 35 odsto slučajeva, koji su izabrani za pravosudne postupke.
Portret Dobrina Mirevskog, u stojećem položaju u dobro osvetljenoj prostoriji ispred prozora

Tema koja se tiče tehnologije RPA je jednako važna i za naše kupce. Svoj rad smo predstavili na mnogim događajima u različitim sektorima, kao npr. u segmentu finansija i bankarstva

Dobrin Mirevski
Generalni direktor digitalne službe u EOS-u u Bugarskoj
U Bugarskoj, gde je sve počelo 2019. godine, u međuvremenu je u primeni 30 softverskih robota. Oni služe za proveru usklađenosti s propisima, štampanje pravnih dokumenata ili čuvanje prepiski u centralizovanom sistemu za naplatu dugova. S alatkom RPA smo uklonili specijalizovani problem i uspeli da napravimo preokret u digitalnoj tehnologiji širom grupacije, nudeći potencijal koji seže van granica koje smo sebi postavili: „Stvar koja se tiče tehnologije RPA je jednako relevantna i za naše kupce. Svoj rad smo predstavili na brojnim događajima u različitim sektorima, kao npr. u segmentu finansija i bankarstva”, kaže Dobrin. Naša priča o uspehu je tek počela.

Slobodno nam se obratite ako želite da saznate više o primeni tehnologije RPA u EOS-u.

Zasluga za sliku: EOS