Društveno odgovorno poslovanje: Finansijska edukacija deo kurikuluma EOS Grupe

Troje entuzijasta, zaposleni unutra EOS Grupe, uhvatili su se u koštac sa pitanje društvene odgovornosti koje današnje kompanije imaju. Rezultat – FINLIT fondacija, neprofitabilna kompanija koje će se uključiti u prevenciju pravljenja velikih dugova

ВремеВреме
  • Jedan od deset nemačkih državljana ima prekomerna dugovanja, a slična situacija je i drugim EU državama poput Finske i Poljske. Jedan od glavnih razloga je nedostatak finansijske edukacije.
  • Neprofitabilna kompanija, FINLIT fondacija je posvećena finansijskom opismenjavanju stanovništa. Primaran cilj je edukacija još u razvojnim godinama, pa su tako prva ciljna grupa deca uzrasta od 9-12 godina.
  • EOS Grupa koristi stručnost svog kadra, kako bi sprečila stvaranje prekomernog zaduživanja.
  • “Jedini vid društveno odgovornog poslovanja jeste povećanje profita” : Ova izjava nobelovca, ekonomiste Miltona Fridmena danas bi naišla na veliko negodovanje. Svet je postao kompleksniji, dok same kompanije nemaju jedino odgovornost prema svojim vlasnicima. Pored redovnih, kompanije često dostavljaju izveštaje o društveno, korporativno odgovornom poslovanju, dok će CSR (Korporativna društvena odgovornost/ društveno odgovorno poslovanje) direkori pre će citirati Majkla Otoa, nego Miltona Fridmena. Izvršni direktor Otto Grupe, matične kompanije EOS Grupe, izjavio je da: “Ukoliko imate šansu da svet učinite boljim mesto za život, onda imate i obavezu da to uradite”.

    “Jedan od deset odraslih građana Nemačke imaju dugovanja. Ukoliko EOS, kao ekspert u toj oblasti, ne uradi ništa, ko hoće?” – izjavila je Jana Titov. Troje kolega, zajedničkim snagama osnovali su neprofitabilnu kompaniju, pod pokrićem EOS Grupe, koja neće poslovati u oblast naplate potraživanja. FINLIT fondacija za cilj ima prevenciju prekomernog zaduživanja građana.

Naučite na koji način da raspolažete novcem – što pre to bolje

Prvenstveni cilj organizacije jeste finansijska edukacija dece, koja im nije deo školkog kurikuluma. Iako su geometrija, nacrtna matematika i integrali krucijalni deo gradiva, ono što nedostaje mladim ljudima jeste znanje u polju ophođenja prema novcu. Rezultat toga jeste da mnogi mladi ljudi često završe u velikim dugovima. Mnogi od njih glavni razlog vide u tome što njihove veštine raspodele budžeta skoro da i ne postoje.

“Cifre neohrabruju. U anketi koju smo sproveli na teritorije cele Evrope, manje od polovine ispitanika nemaju nikakvu finansijsku edukaciju u školama. “ – rekla je Jana. Ipak, s obzirom na često smanjivanje penzija i pomeranja granice životnog veka, najmlađi članovi društva su ti koji moraju da razmišljaju o svojoj dugoročnoj finansijskoj stabilnosti

Financial education for children: Dr. Michael Otto
Ukoliko imate šansu da svet učinite boljim mesto za život, onda imate i obavezu da to uradite.
Dr. Majkl Oto
Financial education for children: The people behind the finlit foundation: Sebastian Richter, Jannik Steinhaus and Jana Titov.
Osnivači FINLIT Fondacija: Sebastijan Rihter, Janik Steinhaus i Jana Titov
“Mi dolazimo iz sektora naplate potraživanja, i prirodno je da smo upoznati sa svim posledicama ne plaćanja obaveza” – rekla je Jana. “Veoma brzo nam je postalo jasno da, ukoliko želimo da ispunimo našu Svrhu za svet bez dugova, moramo da se uključimo u edukaciju i da dopremo do mladih ljudi.”

Jana je razvila ideju FINLIT fondacije zajedno sa njenim kolegama Janikom Steinhausom i Sebastijanom Rihterom, kao deo internacionalnog takmičenja unutar EOS Groupe. Iako nisu pobedili na takmičnjeu, imali su veliku veru u svoju ideju. Izvršni direktor EOS Grupe, Klaus Engberding bio je zatečen predanošću troje kolega, zbog čega im je omogućio da petinu svog radnog vremena posvete razvijanju biznis plana. Ubrzo je o ovome bio obavešten i dr. Majkl Oto, predsednik Nadzornog Odbora Oto Grupe. Zahvaljujući i njegovom, aktivnom, radu u fondaciji veoma brzo je bio ubeđen da je FINLIT dobra ideja. Od tog trenutka, FINLIT timu je bilo odobreno da polovinu svog radnog vremena ulože u rad fondacije.

Od ideje do programa edukacije

Kao prvi korak, FINLIT tim radio je zajedno sa iskusnim specijalistima iz oblasti obrazovanja na razvijanju programa za decu između 9 i 12 godina. Tokom probnih testova, tim je ustanovi nivo znanja kod dece i testirao je različite metode predavanja. Rezultata istraživanja pokazao je da su se kao najbolji nastavni materijal pokazale kartice, finansijski dnevnici i onlajn portali namenjeni učenju. Svi utisici učenika i njihovih nastavnika inkorporiraće se u trenutni razvoj programa.

Projekat je trenutno u pilot fazi, u kom se trenutno materijali temeljno testiraju u pilot školama. Početak edukacije zakazan je za početak Septembra tekuće godine, prvenstveno u Nemačkoj, a ideja je da program bude rasprostranjen internacionalno. U međuvremenu, Jana Titov i njeno dvoje kolega su u potpunosti posvetili svu svoju pažnju na projekat jer im je omogućeno da celokupno svoje radno vreme prosvete svojoj neprofitnoj, FINLIT fondaciji.

EduFin radi na samopouzdanju roditelja bez dece u Ruminiji

Zaposleni u rumunskoj ispostavci EOS Grupe, takođe rade na prenošenju svog stručnog znanja. Grupu čini 20 volonterski članova, koji su zajedničkim trudom strovili program EduFin koji predstavlja program pružanja podrške deci iz sirotišta. Zadaci su različiti i uključuju edukaciju o način upravljenjem novcem sve do priprema za razgovor za posao. Marina Tuca, agent kontakt centra i koinicijator programa, oduševljenja je samim projektom. “ Neverovatno je šta smo sve doživeli od mladih. Oni nam pokazuju svoju zahvalanost zagrljajima i slikajući se sa nama. To je zaista divno.”. Srećan je što svoj vikend koristi da pređe 150km, kako bi posetila decu u sirotištu. Volonteri iz Rumunije dele svoje zanje i informaciju sa osnivačima FINLIT fondacije.

Contact us

Jana Titov

finlit foundation gGmbH

Jana Titov
Executive Director

Telefon: +49 171 8613 416

ja.titov@finlit.foundation

Photo credits: Otto GmbH & Co KG, Matthias Oertel, Peter Seifert / Helliwood media & education im fjs e.V. im Auftrag der finlit foundation gGmbH