Novi izvršni direktor g. Marvin Ramke: „Postavljamo nove standarde u finansijskom sektoru.”

Marvin Ramke je novi izvršni direktor grupacije EOS od februara 2022. godine. U ovom intervjuu nam otkriva svoje planove za budućnost i objašnjava kojim izazovima su danas izloženi vodeći kadrovi.

ВремеВреме
  • Novi izvršni direktor u velikoj meri je usredsređen na međunarodnost.
  • Grupacija EOS: nastavak razvoja od nacionalnog pružaoca usluga za naplatu dugova do tehnološki orijentisanog međunarodnog finansijskog ulagača.
  • Društvena odgovornost i različitost kao pokretači grupacije EOS.

Zdravo, Marvine. Čestitam Vam na Vašoj novoj funkciji. Šta je bio Vaš prvi zvanični zadatak u ulozi novog izvršnog direktora grupacije EOS i kako se osećate?

MARVIN RAMKE: Srdačno se zahvaljujem. Zapravo sam najpre pozvao sve nove direktore kako bih im saopštio da se uistinu radujem saradnji s njima. Očekuje me tim vrhunskih stručnjaka i jedva čekam da počnem da radim s njima. Već imam mnogo ideja za budućnost grupacije, ali istovremeno negujem i poštovanje prema svojoj odgovornoj ulozi. 
Uveren sam da ubuduće nećemo postavljati samo standarde u sektoru naplate dugova, već i u finansijskom sektoru.
Marvin Ramke, izvršni direktor grupacije EOS

Gde vidite grupaciju EOS u narednim godinama?

Grupacija EOS se od nacionalnog pružaoca usluga za naplatu dugova razvila u finansijskog ulagača od međunarodnog značaja i danas veliki deo svojih prihoda ostvaruje u inostranstvu. Jedno smo od vodećih društava za naplatu dugova u Evropi. S pravom možemo da se ponosimo tom činjenicom. Bilo kako bilo, imamo veliki potencijal. A svojim najvećim zadatkom smatram postavljanje standarda kroz grupaciju EOS, koji će uticati na čitav finansijski sektor i van okvira naplate dugova.  
 

Kako planirate da ostvarite te ciljeve?

Kao grupacija, moramo još više da rastemo i da zajedničkim zalaganjima intenzivnije radimo na međunarodnom planu. U tome smo se već dokazali kada su u pitanju projekti iz sektora informacionih tehnologija, kao i u oblasti otkupa dugova. U drugim oblastima imamo i dalje potencijala za poboljšanje, kao što su optimizacija tehnološki podržanih procesa, odnosno unapređenje odnosa između čoveka i mašine. 
Dobar vođa se odlikuje po svojoj hrabrosti i otvorenosti. Uprkos neizvesnostima, on je tu da se pobrine za stabilnost i da motiviše ljude na bolju saradnju u cilju napretka.
Marvin Ramke, izvršni direktor grupacije EOS

Koji je glavni izazov koji grupacija EOS treba da savlada u narednim godinama?

To je nesumnjivo takozvani „rat za talente”. Stručnjaka je sve manje, što se danas svuda može dobro primetiti. To je jedan od razloga zašto je važno da još više sarađujemo unutar grupacije i da se pritom predstavimo na međunarodnoj sceni. Ne smemo da se osvrćemo samo na lokalna tržišta rada. Talenata ima svuda na svetu i moramo da budemo u stanju da ih ubedimo da se priključe grupaciji EOS nudeći im primamljive uslove, bilo to u Hamburgu, Parizu ili Budimpešti. Uveren sam da je jezik ključan u tom aspektu. Zbog toga ćemo i u našem sedištu u Hamburgu ubuduće u komunikaciji sve više koristiti engleski. Samo ćemo na taj način uspeti da primamimo najbolje svetske talente.

Korporativna odgovornost je nedavno proglašena glavnim prioritetom grupacije EOS: kako planirate da sledite tu misiju?

Prema mom mišljenju, jedan od prvih preduzetnika koji je zaista ozbiljno shvatio značenje korporativne odgovornosti bio je dr Mihael Oto. I posle 20 godina rada u grupaciji Oto, korporativna odgovornost je postala sastavni deo mog DNK-a. Zalagaćemo se za naše vrednosti na međunarodnom nivou, a pod time mislim i na sve svoje kolege iz izvršnog odbora grupacije EOS. Time ne mislim samo na društvenu odgovornost u celini, već i na različitost koju smatram ključnom. Različitost je već duže vreme važna tema unutar grupacije. Jedan od naših najvećih ciljeva u ovom trenutku je da u značajnoj meri povećamo udeo žena na rukovodećim pozicijama u sledećih nekoliko godina.

Šta prema Vašem mišljenju odlikuje jednog dobrog vođu?

Nikada nismo bili izloženi tolikim promenama kao u današnje vreme. A to predstavlja i veliki izazov za vodeće kadrove koji s jedne strane moraju da budu u stanju da unesu promene u svoju kompaniju, iako pritom ne znaju gde one tačno vode, budući da se svet neprestano menja. Istovremeno imaju i obavezu da svojim zaposlenima pruže podršku. Prema mom mišljenju, dobrog vođu, stoga, odlikuju njegova hrabrost i otvorenost, jer samo s tim osobinama može da se suprotstavi neizvesnostima. Na taj način obezbeđuje stabilnost u vremenima koja se stalno menjaju i motiviše ljude da sarađuju na ovom zajedničkom putu ka napretku. 

Da li imate uzora na koga možete da se ugledate?

Ne mogu da kažem da imam uzora, ali se držim jednostavnog pravila, a to je da svakog dana želim da naučim nešto novo i da svakog dana postanem malo bolji i pametniji nego što sam bio dan pre toga. 

Želite li više informacija o g. Marvinu Ramkeu i grupaciji EOS? Slobodno nam se obratite.

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com

Javite nam se

Photo credits: Benno Ochs, Sebastian Vollmert