Od analitike do bezbednosnog alata: istaknute tehničke odlike grupacije EOS.

EOS iz godine u godinu ulaže u nove tehnološke trendove. U četiri primera prikazujemo kako naši klijenti, ali i potrošači mogu da imaju koristi od današnjih tehnologija.

ВремеВреме
  • Mašinsko učenje i podatkovni modeli za efikasniju obradu nenaplaćenih potraživanja
  • Roboti za ćaskanje doprinose povećanju kvaliteta usluge i omogućavaju potrošačima anonimnu komunikaciju
  • Alat za nadzor bezbednosti štiti osetljive podatke klijenata i potrošača.

Oko 600 zaposlenih u grupaciji EOS u punom obimu radi na prenosu tehnološkog napretka na sektor upravljanja potraživanjima. Pritom je primena tehnologija veoma raznolika, jer pomoću nje automatizujemo, predviđamo, informišemo i štitimo. Doduše, cilj je uvek isti: da poboljšamo finansije svih naših klijenata i potrošača. Kako to tačno radimo, predstavljeno je u sledećim primerima.

Centar za analitiku: jedna platforma podataka za sve.

Technology highlights of the EOS Group: EOS is developing its own data platform.
Poslovanje grupacije EOS je u velikoj meri zasnovano na podacima. Modeli podataka koje primenjujemo i mnoga druga dostignuća iz oblasti veštačke inteligencije potiču iz našeg Centra za analitiku. U njemu 14 zaposlenih radi na daljem razvoju analitičke ekspertize cele grupacije EOS.
S tim u vezi, izradili smo platformu u oblaku kojoj će svaka nacionalna kompanija grupacije EOS imati pristup u budućnosti, u cilju obučavanja svojih modela mašinskog učenja i donošenja predviđanja u procesu naplate dugova. U želji za pronalaskom načina naplate dugova s najvećom verovatnoćom isplate, vrši se pretraga platforme za sličnim slučajevima iz prošlosti. U 2021. godini je kompanija EOS iz Francuske pokrenula gotovo pola miliona poziva modela za samo jednog klijenta da bi ostvarila optimalnu spremnost potrošača da plate svoje dugove.

Pored osmišljanja modela predviđanja, Centar za analitiku radi i na centralnom izveštavanju o svim aktivnostima iz oblasti otkupa obezbeđenog duga. Pritom se prikupljaju i procenjuju svi podaci o obavljenim kupovinama. Cilj je sledeći: ostvarenje sinergije unutar grupacije i dalja optimizacija procesa radi ponude pravednih cena svojim klijentima. Do sada su se na sistem priključile kompanije EOS iz četiri zemlje.

Mali broj ukupnih potraživanja naloga zahvaljujući mašinskom učenju.

Technology highlights of the EOS Group: how AI helps with receivables management.
Koja od sledećih mera za naplatu duga je najperspektivnija? Nemački sistem za naplatu duga FX nudi odgovor na ovo pitanje. Na osnovu istorijskih podataka, veštačka inteligencija (VI) svakog meseca donosi milione analitičkih odluka i na temelju njih automatski kreira odgovarajuće rešenje za svakog pojedinačnog potrošača.
Sadržaji su, primera radi, način i vreme stupanja u kontakt, kao i razjašnjenje pitanja, kada i kojim tonom se treba obratiti potrošaču. Ciljanom komunikacijom povećavamo verovatnoću za isplatom duga. Istovremeno izbegavamo skupe i ekonomski neopravdane mere, što je od koristi za sve koji su uključeni u proces.

Svakog dana raste broj paketa podataka koji su povezani sa sistemom FX. Samim tim raste i količina podataka, kao i tačnost naših predviđanja. Time obrada predmeta u grupaciji EOS iz dana u dan postaje sve adekvatnija i efikasnija, što nam omogućava ponudu pravednih cena.

Roboti za ćaskanje doprinose boljoj usluzi.

Technology highlights of the EOS Group: Chatbots support communication with consumers.
Da li ste znali da dve trećine kompanija u Evropi već koristi robote za ćaskanje? Taj rezultat dobijen je na osnovu istraživanja o robotima za ćaskanje koje je sprovela grupacija EOS 2021. godine. Grupacija EOS već nekoliko godina koristi prednosti ove moderne tehnologije, tako da potrošači više ne moraju da podižu slušalicu telefona kada imaju pitanja o svojim neizmirenim plaćanjima.
Umesto toga, na mnoga svoja pitanja mogu da dobiju odgovore putem funkcije robota za ćaskanje. Time nismo samo uspeli da povećamo kvalitet svojih usluga i doprineli anonimnosti potrošača, već smo smanjili i obim posla za servisno osoblje grupacije EOS, koje sada može da se posveti složenijim poslovima. Za sada ove digitalne pomagače koristimo u Francuskoj, Belgiji i Hrvatskoj. Ostale zemlje će uslediti.

Istraživanje grupacije EOS iz 2021. godine o robotima za ćaskanje: Kako preduzeća koriste robote za ćaskanje?

Koje prilike i izazove pruža tehnologija robota za ćaskanje, koja se koristi u komunikaciji? Pitali smo 2.800 kompanija iz 14 evropskih zemalja o njihovom iskustvu s digitalnim pomagačima. Sve rezultate saznaćete u našem istraživanju robota za ćaskanje koje je grupacija EOS sprovela 2021. godine.

Idi na rezultate

Moderni alat za nadzor pronalazi bezbednosne ranjivosti.

Technology highlights of the EOS Group: Security tools protect sensitive data.
Prilikom upravljanja potraživanjima, rukovanje osetljivim podacima deo je svakodnevnog poslovanja. Njihova zaštita naš je najveći prioritet, iako nam sve veća primena digitalizacije predstavlja sve veći izazov. Grupacija EOS zapošljava više od 25 stručnjaka za bezbednost kako bi zaštitila sebe i svoje klijente od sajber napada. Od 2022. godine, podršku im pružaju čak dva nezavisna alata za nadzor bezbednosti, zato što „dva para očiju vidi više od jednog”.
Za razliku od klasičnih testova prodornosti, ova dva alata kontinuirano i neutralno proveravaju IT infrastrukturu cele grupacije EOS na moguće bezbednosne ranjivosti. Njihov rad se zasniva na tome što spolja izuzetno precizno analiziraju digitalni otisak grupacije EOS i pritom uključuju sredstva u oblaku. Na taj način, sve slabe tačke mogu da se otkriju u ranoj fazi pre nego što potencijalni napadači uopšte saznaju o njima. Pored toga, ti alati stalno ažuriraju svoje baze podataka novoobjavljenim ranjivostima, kako bi se one mogle otkriti . 

Do sada su alati poslužili da unaprede zaštitu na preko 200 mesta. Podaci mnogih naših klijenata i potrošača su na taj način zaštićeni od neovlašćenog pristupa. U posebno kritičnim oblastima poput korisničkih portala grupacije EOS, nastavićemo da sprovodimo namenske testove prodornosti, kako bismo osigurali najveću moguću bezbednost podataka.

Želite li da saznate više? Slobodno nam se obratite.

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com